Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, 1 Kitap 1 Film Podcast serisinde geçen hafta okuduklarını ve izlediklerini konuşuyor, ayrıca yeni çıkan kitapları, gösterime giren filmleri ve sevdikleri yönetmenlerin yeni projelerinden haberleri paylaşıyor. Her Salı yayında.
Bölümleri dinlemek için aşağıya kaydırın.
S02E29: Yeniler: Gündüz Vassaf'ın İlk Romanı ve Mubi'ye Gelen Kutsal Örümcek
Her Cuma olduğu gibi yeni çıkan kitaplar ve dijitale / vizyona yeni gelenleri konuştuğumuz “gündem” bölümümüzle karşınızdayız. MUBİ’ye geçtiğimiz yıl çok konuşulan Ali Abbasi filmi Kutsal Örümcek geliyor. Durmaksızın film çeken François Ozon’un yenisi Suç Bende ise bu hafta vizyonda. Kitaplar tarafında ise haftanın en dikkat çekeni şüphesiz Gündüz Vassaf’ın ilk romanı olan Ressamın İsyanı. Bunlar ve çok daha fazlası için bölüme buyrunuz. Güzel bir hafta sonu dileriz!
S02E28: Gündemdekiler: Özcan Alper'in Karanlık Gece'si, Ayfer Tunç'un Kuru Kız'ı
Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş yeni bölümü gururla sunar; zira bu hafta gündemin nabzını tutuyoruz adeta. Yeni gösterime giren Özcan Alper filmi Karanlık Gece’yi hemen izledik, yorumlarımız bu bölümde. Bu hafta üzerine konuştuğumuz kitaplar ise Ayfer Tunç’un Kuru Kız’ı, Magda Szabo’nun Yavru Ceylan’ı,Thomas Mann’ın Aldanan Kadın’ı, Don Dellilo’nun Sessizlik’i, Jhumpa Lahiri’nin Olduğum Yer’i, Jessica Au imzalı Kar Havası ve Italo Calvino’nun tam da bu sıralar okunulası Sandık Gözlemcisinin Uzun Günü adlı eseri. Dünya Bey’in kitaplığı köşemizde ise David Litchfield ve Alex Latimer imzalı Çekirdek ile Yumurta var. Herkese iyi dinlemeler dileriz!
S02E27: Haftanın Yenileri: Javier Marias Çocuk Kitabı Yazmış!
Yeni çıkan kitaplar ve dijitale / vizyona yeni gelenleri konuştuğumuz Cuma bölümümüzle karşınızdayız. MUBİ’ye geçtiğimiz yılın en çok konuşulan belgesellerinden Cem Kaya imzalı Aşk, Mark ve Ölüm geliyor, heyecanlıyız! Özcan Alper’in son filmi Karanlık Gece ise sonunda bugün itibariyle vizyonda. Haftanın yeni kitapları arasında en enteresanı şüphesiz Javier Marias imzalı Beni Bul – Marias’ın yazdığı çocuk kitabı nasıl olur, meraktayız. Detaylar ve çok daha fazla yeni film ve kitap bu bölümde. Herkese iyi dinlemeler ve mutlu hafta sonları!
S02E26: Festivalden Kalanları ve Ernaux'nun "Bir Kadın"ını Konuşuyoruz
1 Kitap 1 Film podcastin yeni bölümünde Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş Film Festivali’nde izlediklerini konuşmaya devam ediyor; Roma’ya Yürüyüş, Ve Kral Dedi Ki ve İçeride’ye dair değerlendirmelerimiz bu bölümde. Festival dışında izlediklerimiz arasında ise Carla Simon’un Altın Ayı’lı Alcarras’ı ve Jim Jarmusch klasiği Dünyada Bir Gece var. İkimizin de bu hafta okuduğu Annie Ernaux kitabı Bir Kadın’ı uzun uzun değerlendiriyoruz. Haftanın diğer kitapları ise Marieke Lucas Rijneveld imzalı Akşamlar Rahatsız Edicidir, Byung-Chul Han’ın Palyatif Toplum kitabı, Julian Barnes’ın Elizabeth Finch’i, Giorgio Van Straten’ın Kayıp Kitapların İzinde denemesi ve Ali Smith’in Mevsimler dörtlemesi. Dünya’nın seçtiği çocuk kitabı da pek leziz: Çocuklar için Kuş Ansiklopedisi!
S02E25: Yepyeni Annie Ernauxlar Raflarda, Close Sonunda Mubi'de
Taze çıkan kitaplar ve dijitale / vizyona yeni gelenleri konuştuğumuz Cuma bölümümüzle karşınızdayız. MUBİ’ye göz bebeğimiz Close geliyor, Succession rüzgarından zaten muhakkak haberdarsınız. Yepyeni Annie Ernaux’lar ve görkemli Knut Hamsun’lar da bu bölümde duyurduklarımız arasında. Herkese iyi bayramlar dileriz!
S02E24: Film Festivali'nde Neler İzledik?
Uzun bir aranın ardından geri dönen 1 Kitap 1 Film podcastin bu bölümünde Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş öncelikle Film Festivali raporlarını sunuyorlar. Christian Petzold’un yenisi Kızıl Gökyüzü ve Ira Sachs imzalı Pasajlar, izlediklerimiz arasında en sevdiklerimizden. Verdiğimiz uzun arada okuduğumuz kitapların bir kısmı da bölümün ikinci yarısında. Elizabeth Day kitabı Saksağan ve Javier Cercas’ın şaheseri Bir Anın Anatomisi, bu bölümde yorumladığımız kitaplardan bazdıları. Dünya’nın seçtiği çocuk kitabı ise “Küçük Harika Şeyler”. Umarız bizi özlemişsinizdir!
S02E23: Özel Bölüm: Dertleşme, Gündem, Yas, Sanatın İşlevi
Baharın gelişi bize de umut olur belki temennisiyle kapağında Van Gogh’un bahar dalları tablosu olan bir özel bölümle tekrar merhaba. Deprem nedeniyle verdiğimiz aranın ardından bir sohbet bölümüyle geri gelelim istedik. Hem yaşananları, hem toplumsal ve bireysel yası, hem sanatın bu tür toplumsal felaketlerdeki işlevini ve sanatçının durması gereken yeri, hem de kendi hissettiklerimizi konuştuk, dertleştik. Bölümün sonunda bir minik normale dönme adımı olarak kısa bir Oscar değerlendirmesi de yaptık. Umarız bizi özlemişsinizdir, zira pek uzun konuşmuşuz!
S02E22: Banshees Of Inisherin Sonunda Vizyonda, Memeler ve Yumurtalar Kitapçılarda
Bu hafta vizyona ve dijital platformlara gelen filmleri ve yeni çıkan kitapları raporluyoruz. Vizyonun en heyecan vericisi şüphesiz ki ısrarla önerdiğimiz Banshees of Inisherin! MUBİ’de Yorgos Lanthimos seçkisi sürmekte, ayrıca Claire Denis imzalı Bıçağın İki Yüzü de bu hafta MUBİ’ye geliyor. Yeni çıkan kitaplar arasında Mieko Kawakami imzalı “Memeler ve Yumurtalar”, yeni Edouard Louis kitabı “Şiddetin Tarihi” ve Lorrie Moore’un “Amerikan Kuşları” öne çıkıyor. Devamı ve çok daha fazlası bu bölümde!
S02E21: Murakami'ye Rağmen Bir Drive My Car Güzellemesi
Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş yeni bölümde yine izledikleri ve okuduklarını konuşuyorlar. Bu hafta sonunda ikimiz de izlediğimiz için uzun uzun Drive My Car konuşuyoruz ve kendisinin Murakami’ye rağmen ne kadar şahane bir film olduğunda mutabık kalıyoruz! Bu hafta bahsi geçen diğer filmler ise Nanni Moretti’nin “Oğul Odası” ve “Nisan” filmleri, “James Baldwin ile Buluşmak” belgeseli ve “Le pupille” adlı kısa animasyon. Haftanın kitaplarında ise yine biraz Julian Barnes var: yazarın “Mutfaktaki Tarifbaz” ve “Biricik Hikaye” kitapları bu haftaki bölümde. Ayrıca Camilo Jose Cela’nın “Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor” eseri ve Julian Fuks imzalı “Direniş” de yine bu hafta değerlendirdiğimiz eserler. Dünya Bey’in seçtiği çocuk kitabı köşemizde ise Şeyma Çekici’nin yazdığı ve Berk Öztürk’ün resimlediği “Plüton’un Dünya Umurunda Değil” var. Herkese iyi dinlemeler!
S02E20: Midsommar MUBİ'de, Sokço'da Kış Raflarda
Hafta sonu öncesi dijitalde ve vizyonda öne çıkan filmler ve yeni çıkan kitaplar bu bölümde. Birkaç sene önce çok konuşulan Midsommar bu hafta MUBİ’ye geliyor, filme dair kafa karışıklığımızı bölümde konuşuyoruz. Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun “Birlikte Öleceğiz” filmi ile Yorgos Lanthimos’un ilk filmi “Kinetta” da MUBİ’de önerdiklerimizden. Vizyonun en dikkat çekeni Filmekimi’nde görüp çok da sevmediğimiz Nicholas Bedos filmi “Maskeli Balo”, ayrıca Neslican Tay’ın hayat hikayesini anlatan Demirkadın: Neslican da bugünden itibaren sinemalarda. Haftanın yeni çıkan kitapları arasında bizi en heyecanlandıran ise Elisa Shua Dusapin imzalı “Sokço’da Kış”. Ayrıca vaktiyle mini dizi uyarlaması da yapılan Elizabeth Strout kitabı “Olive Kitteridge” da bu hafta yeni çıkanlar arasında öne çıkıyor. Devamı ve daha fazlası bu bölümde!
S02E19: Brenda Lozano Tek Atımlık Bir Yazar Mı?
Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer haftanın bu ilk bölümünde yine okudukları ve izlediklerini aktarıyor. İkimizin de okuduğu yeni Brenda Lozano kitabı “Cadılar”dan yola çıkarak kendisine dair biraz kafa yoruyoruz. Asla bir “İdeal Defter” olmayan bu kitap bize ne söylüyor? Kendisi tek atımlık bir yazar mı yoksa edebiyatında başka bir potansiyel var mı? Bu tartışma dışında okuduklarımıza da göz atıyoruz; Julian Barnes’ın Hayat Düzeyleri, Penceremden ve Zamanın Gürültüsü kitapları ile Patrik Ourednik’in Dava Kapandı kitapları bu haftanın okuma raporunda. Geçtiğimiz haftayı Fransız sinemasına ayıran Tuğçe Arslan Üçer, izlediği Aşklarımıza (A Nos Amours), Direniş Günlerinde Aşk (Après mai) ve Ouistreham (İki Dünya Arasında) filmlerini değerlendiriyor, ikimizin de izlediği 2021 yapımı İki Dünya Arasında filmi üzerinden biraz sosyal adaletsizlik meselesi üzerine konuşuyoruz. Dünya’nın bu hafta okuduğu çocuk kitabı ise “Ağlamak Yağmur Gibidir”. Herkese iyi dinlemeler!
S02E18: Yeniler: Dijitalde Last Of Us Dizisi, Raflarda Vedat Milör Kitabı
Haftanın seyirlikleri ve yeni kitapları raporu geldi. Bu hafta vizyonda Korsaj ve Babil öne çıkarken, Blu TV’de çokça beklenen Last of Us dikkat çekiyor. MUBİ’nin bu haftaki seçkisinde ise zor bulunacak Türk filmleri var, dikkatinize sunuyoruz. Haftanın yeni çıkan kitapları arasında ise Vedat Milör’ün Buyurun Ziyafete’si öne çıkıyor. Ayrıca Susan Sontag’ın “Vurgulanan Yer”i, Norah Lange’ın “45 Gün ve 30 Denizci”si, Ulrich Alexander Boschwitz’in “Yolcu”su ve Mário Cláudio’nun “İyi Akşamlar Bay Soares”i bu hafta merakımızı celbedenlerden. Bol okumalı, bol seyirli bir hafta sonu dileriz!
S02E17: Sıcak Kafa'yı Yarım Bırakmak
Başlığı da içeriği de sansasyonel bir bölümle karşınızdayız. Tuğçe Arslan Üçer Sıcak Kafa’yı neden yarım bıraktığını anlatıyor ve ülkemizin distopyayla ilişkisine dair laflıyoruz. Yine kendisinin izlediği Netflix’teki Stutz belgeseli üzerinden de biraz hızlı ve acısız iyileşmenin mümkünatını konuşuyoruz. Eylül Görmüş bu hafta Daniel Mason’ın Kış Askeri romanını, Julian Barnes’ın Nabız adlı öykü derlemesini ve Penceremden isimli deneme kitabını inceliyor. Dünya’nın seçtiği çocuk kitabı ise çizimlerine ayrı, içeriğine ayrı bayıldığımız “Ne Şahane Fikir!” Herkese iyi dinlemeler!
S02E16: AI & Mor ve Ötesi Filmleri Vizyonda, Fatih Akın Seçkisi MUBİ'de!
Hafta sonu izlenebilecekler ve yeni çıkan kitaplarla karşınızdayız. Bu haftanın vizyon yıldızı Filmekimi’nde izleyip çok sevdiğimiz Aİ (EO) filmi. Ayrıca Spielberg’ün yenisi Fabelmanlar ve Mor ve Ötesi filmi Tamiri Mümkün de vizyonun dikkat çekenlerinden. MUBİ’deki Fatih Akın seçkisine yeni eklenenler ve Penelope Cruz’lu Sen Dünyaya Gelmeden de haftanın seyirlikleri bölümünde. Yeni çıkan kitaplarda Arjantinli genç yazar Julian Fuks’un Direniş’i, Malcolm Lowry’nin Yanardağın Altında’sı ve yeni Ngũgĩ wa Thiong’o kitabı Mükemmel Dokuzlu öne çıkıyor. Hepsi ve dahası bu bölümde!
S02E15: Beyaz Gürültü Filmini ve Yetişkinlerin Yalan Hayatı Dizisini Konuşuyoruz
Bu bölümde haftanın en çok konuşulan iki seyirliğine odaklanıyoruz. Don DeLillo’nun aynı adlı eserinden uyarlanan Noah Baumbach filmi Beyaz Gürültü (White Noise) ve yine bir edebiyat uyarlaması olan, Elena Ferrante romanından ekrana aktarılan Yetişkinlerin Yalan Hayatı dizisini Tuğçe Arslan Üçer’den dinliyoruz. Yine geçtiğimiz hafta herkesin izlediği Aftersun’a dair de son kez birkaç kelam ediyoruz. Eylül Görmüş bu hafta yine çokça Julian Barnes anlatıyor; Bir Çift Söz, Arthur ve George & Korkulacak Bir Şey Yok, bu haftaki Barnes kitapları. Ayrıca Dostoyevski’nin Ezilmiş ve Aşağılanmışlar romanı ile Carlos Fuentes’in Körlerin Şarkısı kitabı da gündemimizde. “Yetişkinler de çocuk kitabı okusa!” diyerek konuştuğumuz Halenur Çalışan kitabı Kelime Atlası ve Dünya’nın bu haftaki kitap önerisi olan Seyrederim Dünyayı ise bölümün sonunda. Herkese iyi haftalar!
Haftanın yeni çıkan kitapları ve yeni seyirlikler ise bundan böyle Cuma sabahları yayınlayacağımız bölümde olacak.
S02E14: Vizyonda Close, MUBİ'de Aftersun, Raflarda Yeni Brenda Lozano kitabı!
1 Kitap 1 Film Podcastin yeni formatınının ilk “haberler” bölümüyle karşınızdayız. Bugün vizyona giren filmler ve bu hafta sonu dijital platformlarda izleyebileceklerinizden seçtiklerimizle karşınızdayız. Vizyondan Close, dijitalden Aftersun önerimiz. Ayrıca yeni çıkan heyecan verici kitapları da konuşuyoruz. İdeal Defter’le tanıyıp bayıldığımız Brenda Lozano’nun Cadılar kitabı çıktı, kendisi tek atımlık bir yazar mı görmek istiyoruz. Bu hafta ayrıca bir yeni Wilhelm Genazino da duyuruyoruz, mutluyuz. Geçtiğimiz hafta çıkan yeni kitaplardan dikkatimizi çekenlerin tamamı bu bölümde!
Haftanın yeni çıkan kitapları ve yeni seyirlikler ise bundan böyle Cuma sabahları yayınlayacağımız bölümde olacak.
S02E13:"Duvara Karşı"ya 2023'ten Bakmak
Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, 2023’ün bu ilk bölümünde her zamanki gibi neler izlediklerini & okuduklarını konuşuyorlar. Haftanın filmi Duvara Karşı. 19 sene sonra bu filme yeniden bakmak üzerine söyleşiyoruz, hikayesinden müziklerine dek şimdi bıraktığı hissi konuşuyor, müzik demişken İdil Üner’i de anmadan geçmiyoruz. Yüklü okuma listemizde Muriel Spark’ın Sürücü Koltuğu, Julian Barnes’ın Aşk Vesaire’si, Claire Keegan’ın Böyle Küçük Şeyler’i, Sergey Dovlatov’un Bavul’u ve Gert Hoffman’ın Körler Kıssası eserleri var. Dünya’nın bu hafta seçtiği çocuk kitabı ise ismiyle müsemma: Sevgili Dünya! 💙
Haftanın yeni çıkan kitapları ve yeni seyirlikler ise bundan böyle Cuma sabahları yayınlayacağımız bölümde olacak.
S02E12: Özel Bölüm | Kurak Günler ve İskenderiye Dörtlüsü: 2022'de En Sevdiklerimiz
2022 favorilerimizi açıklıyoruz. Tuğçe Arslan Üçer’in en sevdiği 3 film, Eylül Görmüş’ün en sevdiği 3 kitap ve Dünya beyin en sevdiği 3 çocuk kitabı ile 3×3’lük dolu dolu bir bölümle geldik. Herkese şimdiden çok mutlu seneler dileriz!
S02E11: Nomadland ve Küçük Kadınlar Filmleri, Biraz Thomas Bernhard, Biraz Kobi Yamada...
Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş bu bölümde adeta sene 2020 imişcesine o senenin en çok konuşulan filmlerinden Nomadland ve Küçük Kadınlar uyarlaması üzerine sohbet ediyor. Dünya’nın seçtiği çocuk kitabı Kobi Yamada imzalı Belki üzerinden kendimizi bulmak üzerine söyleşip, biraz Thomas Bernhard, biraz Linda Boström Knausgård, biraz da Ricardo Sumalavia konuşuyoruz okuduklarımız çerçevesinde. Yeni filmler ve kitaplar, her zamanki gibi bölümün sonunda.
S02E10: 1899 Dizisi, Brenda Lozano'nun Bayıldığımız "İdeal Defter" Kitabı, Sylvie Germain'in Görkemli Eseri "Gecelerin Kitabı"...
Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer bu bölümü Netflix’in çok konuşulan yeni işi 1899’la açıyor. Dizinin ana meselesi olan “simülasyon” konusundan yola çıkan bir kitap olan Julian Barnes imzalı “İngiltere İngiltere’ye Karşı”nın konuşulmasıyla simülasyon meselesi bölümün odağına oturuyor. Brenda Lozano imzalı bayıldığımız kitap “İdeal Defter”e dair notlarımız da bu bölümde. Yeni filmler ve kitaplar, artık alıştığınız üzere son kısımda!
S02E09: "Resmi Yarışma" Filmi, Tuğçe Isıyel'in "Ya Hiç Karşılaşmasaydık" Kitabı, Çok Sevilen Çocuk Kitabı "Avucundaki Öpücük"...
Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş bu bölümde Antonio Banderas ve Penelope Cruz’u sonunda karşılıklı izleyebildiğimiz Resmi Yarışma / Official Competition filmini değerlendiriyor. Okuduklarımız arasında psikolog Tuğçe Isıyel’in “Ya Hiç Karşılaşmasaydık” kitabı, Rachel Cusk’ın üçlemesinin son halkası “Övgü”, Joseph Andras imzalı “Yaralı Dostlarımıza” ve Francesca Rigotti’nin “Küçük Şeylerin Felsefesi” eserleri var. Dünya’nın seçtiği çocuk kitabı ise bu kez bir çoksatan: “Avucundaki Öpücük”. Yeni kitaplar & filmler de her zamanki gibi bölümün sonunda.
S02E08: "Richard" Oyunu, "Rüzgarda Salınan Nilüfer" Filmi, "Muhteşem Bedenlerimizin Coğrafyası" Kitabı...
Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer bu bölümde çok konuşulan Richard oyununu değerlendiriyor ve Seren Yüce’nin Rüzgarda Salınan Nilüfer filmine göz atıyor. Okuduklarımız arasına Maddie Mortimer’ın Muhteşem Bedenlerimizin Coğrafyası kitabı, Asturias’ın Yeşil Papa’sı, Booker adaylarından Armut Bahçesi ve Lawrence Durrell’in ilk kitabı Kara Defter var. Dünya’nın seçtiği çocuk kitabı ise “Aynı Benim Gibi Farklı”. Gösterime girenler ve haftanın yeni çıkan kitapları ise her zamanki gibi bölümün sonunda.
S02E07: Crown'un Yeni Sezonu, The Handmaid's Tale'e Bakış, Türkiye'nin İlk Animasyon Filmine Dair İzlenimlerimiz...
Yeni bölüme son yılların en çok konuşulan iki dizisine dair izlenimlerimizle başlıyoruz: The Crown ve The Handmaid’s Tale radarımızda. Ardından Türkiye’nin 1969 tarihli ilk animasyon filmi Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü üzerine konuşuyoruz. Okuduklarımız arasında Polly Samson’ın Hayalperestler Tiyatrosu kitabı ve Thomas Mann’ın Yolculuk Hikâyeleri var. Dünya’dan her hafta olduğu gibi bir çocuk kitabı tavsiyesi de alıp dijital platformlara yeni gelen filmleri ve bu hafta çıkan kitapları aktararak bölümü noktalıyoruz.
S02E06: Ruben Östlund'un "Hüzün Üçgeni" Filmi, "The Playlist" Dizisi, "Sinekkuşu" Kitabı, Annie Ernaux'nun İlk Romanı "Boş Dolaplar"...
Bu bölümün açılışını şu an vizyonda olan ve Cannes’dan Altın Palmiye ile dönen Ruben Östlund filmi “Hüzün Üçgeni” ile yapıyoruz. Ardından Netflix’te gösterimde olan ve Spotify’ın hikayesini anlatan “The Playlist” dizisine göz atıyoruz. Okuduklarımız arasında Ferhat Jak İçöz’ün “Kendin Olmanın Dayanılmaz Hafifliği”, Sandro Veronesi’nin “Sinekkuşu” ve Annie Ernaux’nun “Boş Dolaplar” eserleri öne çıkıyor. Dünya’nın çocuk kitapları seçkisinde ise bu kez çok sevdiğimiz “Ver Elini” kitabı var. Yeni çıkan kitaplar ve dijital platformlara & vizyona bakış ise yine bölümün sonunda.
S02E05: "Cici" İzlenimlerimiz, Barbarian Filmi, Han Kang'ın Vejetaryen'i, Coetzee'nin İsa Üçlemesi...
Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş bu bölümde çok konuşulan Cici filmi üzerine konuşuyor. Barbarian ve Asgar Farhadi’nin “Kahraman” filmi ve filmle ilgili intihal meselesi de bu hafta gündemimizde. Okuduklarımız arasında Han Kang’ın Vejetaryen’i, Coetzee’nin İsa Üçlemesi, Julian Barnes’ın Oklukirpi’si ve Alice Miller’ın Yetenekli Çocuğun Dramı kitapları öne çıkıyor. Ayrıca bu hafta itibariyle çocuk kitaplarına da bakmaya başlıyoruz! İlk kitabımız Mavi Çizgili Fil. Boğaziçi Film Festivali tartışmaları, dijital platformlarda dikkat çekenler ve her zamanki gibi yeni çıkan kitaplar da bölümün sonunda.
S02E04: Filmekimi'nde En sevdiklerimiz: Final Cut, Close, EO, The Banshees of Inisherin, Un Beau Matin ve Diğerleri...
Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer bu bölümde Filmekimi raporunu sonlandırıyor. Biten festivalin ardından izlediklerimize bakıyor, “vizyonda mutlaka görün” dediğimiz The Final Cut, EO, Close, The Banshees of Inisherin, Un beau matin, Le Otto Montagne gibi filmlerden söz ediyoruz. Okuduklarımız ve her zamanki gibi yeni çıkan kitaplar da bölümün sonunda.
S02E03: Filmekimi'nde İzlediklerimiz: Aftersun, Stars at Noon, The Holy Spider ve Diğerleri & Yeni Çıkan Kitaplar, Okuduklarımız...
Bu hafta Filmekimi’nde izlediğimiz filmleri uzun uzun konuşuyoruz. Aftersun, Stars at Noon, The Holy Spider, RMN, Good Luck to You Leo Grande, Decision to Leave ve Sick of Myself öne çıkanlar. Ayrıca okuduğumuz kitaplar (Romain Gary, Thomas Mann, Lucia Berlin ve diğerleri) ve tabii ki yeni çıkanlara bakış da bölümün sonunda.
S02E02: Filmekimi Özel: Festival Programından Seçtiklerimiz
Bu özel bölümde klasik akışımızın dışına çıkıyor ve 7-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Filmekimi’ne odaklanıyoruz. Festival programını sizin için didik didik ettik ve dikkatimizi çeken, “kesin görün” dediğimiz filmleri listeledik. Biletlerinizi almadan evvel bu bölümü mutlaka dinleyiniz!
S02E01: Ağıtların Tanrısı Kitabı, Everything Everywhere All At Once ve Crimes of the Future Filmleri, Heyecan Verici Yeni Kitaplar...
Yeni sezonun ilk bölümüyle karşınızdayız. Yılın çok konuşulanlarından Everything Everywhere All at Once ve Crimes of the Future filmleri, The Dropout dizisi bu haftanın seyirlikleri. Okuduklarımız arasında Sepin İnceer’in “Ağıtların Tanrısı” kitabı, Cesar Aira’nın “Müzikli Beyin”i ve Dag Solstad’ın “T. Singer”i öne çıkıyor. Yeni çıkan kitap haberlerinde 2021 Booker Ödülü kazananı Damon Galgut imzalı Vaat’i müjdeliyoruz. Vizyona ve dijital platformlara yeni gelenler de bu bölümde.
S01E17: Cameron Post'a Ters Terapi Filmi, Orhan Pamuk'un Yıkılacak Apartmanına Dair Birtakım İlginç Haberler, Biraz "Gibi" Sohbeti...
Yeni bölümde Onur Haftası nedeniyle MUBİ’ye gelen “Cameron Post’a Ters Terapi” filmi üzerine konuşuyor, ardından bir kısım Gibi sohbeti yapıyoruz. Bu haftanın kitabı Lawrence Durrell imzalı “Kıbrıs’ın Acı Limonları”. Orhan Pamuk’un yıkılacak apartmanına dair bazı ilginç haberler ve Alejandro Zambra’nın konuşmacı olacağı Yay-Bir Kurultayı da gündemimizde.
S01E16: "Büyük Özgürlük" Filmi, R Gervais'nin "Supernature" Gösterisi Ve Transfobi Tartışmaları, Margaret Atwood'un Ateşe Dayanıklı Kitabı
Bu bölümde Sebastian Meise’nin “Büyük Özgürlük”, Jacques Audiard’ın “Paris 13. Bölge”, Céline Sciamma’nın “Petite Maman” filmlerini konuşuyor, Ricky Gervais’nin tartışmalı “Supernature” gösterisine göz atıyoruz. Okuduklarımızda Machado de Assis’in “Mezarımdan Yazıyorum”u, Rachel Cusk’ın “Geçiş”i ve John Berger’in “Bologna’nın Kırmızı Tenteleri” kitapları var. Ayrıca “Damızlık Kızın Öyküsü” kitabının ateşe dayanıklı edisyonu, Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri ve 14. ITEF İstanbul Edebiyat Festivali programı da gündemimizde.
S01E15: Cannes'da "İptal Kültürü" Tartışmaları, Emmanuelle Filmi Yeniden, "Conversations With Friends" Dizisi, Yu Hua'nın "Yaşamak" Kitabı
Yine kısa tutamadığımız bir bölümle geldik, müsebbibi 75. Cannes Film Festivali’dir. Festivalde gözümüze çarpanları ve Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği “iptal kültürü / cancel culture” tartışmalarını konuşuyoruz. Ayrıca Sally Rooney uyarlaması Conversations with Friends dizisi ve Sam Esmail’in Comet filmi bu hafta izlediklerimizde. Yu Hua’nın “Yaşamak” kitabı ve Norman Ohler’in “Harro ile Libertas”ı bu hafta okuduklarımız. Her zamanki gibi yeni çıkacak kitaplar ve gösterimdeki filmler de son bölümde.
S01E14: The Worst Person İn The World ve Oslo Üçlemesi, Spencer, Nick Cave'in Yeni Filmi, Bolaño, Fuentes, Ernaux...
2 haftalık malzeme ile ağzına kadar dolu bir bölüm ile karşınızdayız. The Worst Person in the World’ün MUBİ’ye gelmesi ile beraber Joachim Trier’in Oslo üçlemesine göz atıyor, Pablo Larrain’in Spencer’ı ve Paolo Sorrentino’nun The Hand of God’ından bahsediyor, yeni Nick Cave filmi “This Much I Know to be True”yu inceliyoruz. Okuduklarımızda Roberto Bolaño, Thomas Mann, Carlos Fuentes, Sergey Dovlatov gibi dev isimler var. Dijital platformlara yeni gelenler ve haftanın yeni çıkan kitapları ise oldukça iştah kabartıcı!
S01E13: Bir Skandalın Anatomisi, Google Translate İle Edebiyat Çevirisi Olur Mu Tartışması, İşin Aslı Judit Kitabı, Yeni Çıkanlar...
1 haftalık aranın ardından biriktirdiklerimizle geldik. Haftaya damgasını vuran “Google translate ile dil bilmeden edebiyat çevirisi yapılır mı” tartışmasından “Bir Skandalın Anatomisi” dizisine, MUBİ’de gösterimde olan Yüz (Twarz) filminden yeni gösterime gireceklere… Konumuz bol. Okuduklarımız arasında ise Sandor Marai’nin “İşin Aslı, Judit ve Sonrası”, Jenny Erpenbeck’in “Gidiyor, Gitti, Gitmiş”, Dostoyeveski’nin “Üç Novella” ve Julian Barnes’ın “Benimle Tanışmadan Önce” eserleri yer alıyor.
S01E12: Apansız Gaspar Noé İle Tanışmak, Film Festivali Raporu, Ocean Vuong'u Abartmamak
Bir gece yarısı apansız salonda beliren Gaspar Noé’yi anlatıyor ve 41. İstanbul Film Festivali’nde izlediklerimizi raporlamaya devam ediyoruz. Ayrıca Ocean Vuong’un pek övülen kitabı “Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz”e bir bakış, Sait Faik Hikaye Armağanı tartışmaları ve çok daha fazlası da bu uzun yeni bölümde.
S01E11: Film Festivali'nde Gördüklerimiz (Ildiko Enyedi, François Ozon, Guðmundur Arnar Guðmundsson, Quentin Dupieux Filmleri & Diğerleri)
Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş bu hafta ağırlıklı olarak 41. İstanbul Film Festivali’nde izledikleri filmler üzerine konuşuyor, liste kalabalık. Her zamanki gibi bu hafta okunanlar ve yeni çıkan kitaplar ve dijital platformlara gelen film ve diziler de akışta.
S01E10: Uysallar Dizisi, Xavier Dolan Klasiği "Laurence Anyways", Alejandro Zambra'nın Yenisi "Okumamak", Nadav Lapid'den "Ahed'in Dizi"
Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, 10. bölümde Uysallar dizisine göz atıp bir Xavier Dolan klasiği Laurence Anyways ve Nadav Lapid’in son filmi Ahed’in Dizi üzerine konuşuyor. Alejandro Zambra’nın dilimize çevrilen son eseri Okumamak ve Jorge Baron Biza eseri “Çöl ve Tohumu” da listede. Haftanın heyecanlandıran haberlerindeyse yeni yayımlanan biyografik Leonard Cohen çizgi romanı Teldeki Kuş var.
S01E09: 41. İstanbul Film Festivali Özel: Festival Programından Seçtiklerimiz
Bu hafta klasik akışımızın dışına çıkıyor ve 8-19 Nisan arasında gerçekleştirilecek 41. İstanbul Film Festivali seçkisine odaklanıyoruz. Festival programını sizin için didik didik ettik ve dikkat çeken filmleri listeledik. Biletlerinizi almadan evvel bu bölümü mutlaka dinleyin!
S01E08: Kaçık Porno Filmi, "Anne" Oyunu, Ishiguro'nun Yenisi "Klara İle Güneş", Llosa'dan Bir Erotik Fantezi "Üvey Anneye Övgü"...
Bu bölümde Tuğçe Arslan’dan Berlin’den Altın Ayı ile dönen “Kaçık Porno” filmini, son dönemin dikkat çeken Türk filmlerinden “İnsanlar İkiye Ayrılır”ı ve “Manchester by the Sea”yi dinliyoruz. Ayrıca Moda Sahnesi’nde sergilenmekte olan Anne oyunu da haftanın raporunda. Eylül Görmüş daha önce de değindiğimiz The Lost Daughter filmi ile Llosa’nın Üvey Anneye Övgü’sünü, Annie Ernaux’nun Yalın Tutku’sunu ve Kazuo Ishiguro’nun son kitabı Klara ile Güneş’i anlatıyor. Vizyondakiler ve yeni çıkanlar ise her zamanki gibi bölümün sonunda.
S01E07: Lingui - Kutsal Bağlar Filmi, Buddenbrooklar Ve Thomas Mann Biyografisi, Evolution Filmi, Heyecan Verici Yeni Kitap Haberleri
Tuğçe Arslan Üçer’in bir haftalık yokluğunda Eylül Görmüş bu defa tek başına izlediklerini ve okuduklarını paylaşıyor. Sarsıcı bir kadın hikayesi olan Lingui – Kutsal Bağlar filmi bu haftanın izleneni. Eduardo Galeano’nun Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri kitabı ve Thomas Mann’ın dev eseri Buddenbrooklar da bu hafta okunanlar. Mann biyografisi haftanın en heyecan verici yeni kitabı olarak başrolde, ayrıca Booker Ödülleri Uzun listesi ve ödüllü pek çok kitap da bu hafta yeni basılanlarda. Vizyona gelecek olan Almodovar filmi paralel anneler ve Mubi’de dikkat çeken Macar filmi Evolution’u da not ediyoruz.
S01E06: Malina Kitabı & Filmi, Haneke'nin Caché'sine Yeniden Bakmak, "Ben, Kirke" Kitabı, Vizyondakiler, Yeni Çıkanlar...
1 haftalık aranın ardından biriktirdiklerimize karşınızdayız. Tuğçe Arslan Üçer, 15 yılı aşkın sürenin ardından Haneke’nin Caché’sini yeniden izleme deneyimini iktidar okuması üzerinden anlatıyor, Eylül Görmüş Malina kitabını ve filmini yine benzer bir yerden ele alıyor. Okuduklarımız arasında Ekin Deniz Kuzu’dan “Ölüm Kalım Öyküleri”, Madeline Miller’ın “Ben, Kirke”si ve Jean Rhys’in “Dörtlü”sü var. Vizyona ve dijital platformlara gelenler ve yeni çıkan kitaplar da her hafta olduğu gibi bültenin sonunda.
S01E05: Euphoria, Petite Maman, Berlin Film Festivali Ödülleri, Erlend Loe'nin Kadının Fendi Kitabı, Magda Szabo İmzalı İza'nın Şarkısı...
5. bölüm yine bol havadisli, bol incelemeli. Tuğçe Arslan bu ara herkesin konuştuğu Euphoria’ya göz atıyor, Eylül Görmüş Céline Sciamma’nın yenisi Petite Maman’ı değerlendiriyor. Tamamlanan Berlin Film Festivali’nin ödülleri ile bu hafta gösterimleri başlayan Beni Sevenler Listesi ve Kuzu da radarımızda. Geçen hafta okuduklarımızdan Erlend Loe kitabı Kadının Fendi, Magda Szabo imzalı İza’nın Şarkısı, Evelyn Waugh’nun Flaş Haber’i ve Claire-Louise Bennett’in Gölet’i de bu bölümde didiklediklerimiz arasında. Ayrıca yeni çıkanlardan Nuri Bilge Ceylan söyleşileri kitabı, Bergman’ın Tezer Özlü çevirisiyle yayımlanan iki senaryosu, İhsan Oktay Anar’ın yenisi Tiamat ve Kolombiya’dan bir distopik roman olan Angosta da bu bölümde.
S01E04: The Father Filmi, Yeni John Berger Kitabı "Bologna'nın Kırmızı Tenteleri", Carlos Fuentes'in Zor Yapıtı "Deri Değiştirmek"...
Bu hafta önce geçen hafta duyurduğumuz yeni John Berger kitabı “Bologna’nın Kırmızı Tenteleri”nden bahsediyor, sonrasında bellek meselesi üzerinden geçtiğimiz yıl çok konuşulan Anthony Hopkins & Olivia Colman’lı “The Father” filmine göz atıyoruz. Ardından Carlos Fuentes’in adeta okuru döven “Deri Değiştirmek” kitabına dalıyor ve vizyona & dijital platformlara yeni gelen filmlerle (Ah Güzel İstanbul, İnek, Petite Maman, 6 Numaralı Kompartıman ve diğerleri) bu hafta çıkan kitaplara değiniyoruz. Bir de kısaca “Oscar adayları da açıklanmış ama, neyse” dediğimiz bir kısım var, habersiz kalmayasınız diye. Herkese mutlu haftalar!
S01E03: Bergman Adası ve Djam (Aman Doktor) Filmleri, Dostoyevski'nin Öteki'si, Biraz Julian Barnes, Annie Ernaux Uyarlaması Kürtaj...
Geçtiğimiz hafta neler izledik, neler okuduk? Önce 2021’in çok konuşulan filmlerinden Bergman Adası’na ve 2017 yapımı Aman Doktor’a bir bakış atıyoruz. Dostoyevski’nin Öteki kitabı üzerinden şeytani ikiz fikrinden ve edebiyattaki izlerinden, Julian Barnes’ın Manş’ı aşan öykülerinden söz ediyoruz. Bu hafta vizyona ve dijital platformlara gelen Audrey Diwan imzalı Annie Ernaux uyarlaması Kürtaj’a, Paul Verhoeven’ın yenisi Benedetta’ya, 2016 yapımı Mon Roi filmi ile 2020 filmlerinden My Salinger Year’a değinip edebiyat dünyasından haberlere geçiyoruz. Yeni yayımlanan Isabel Allende, Thomas Mann, Kenzaburo Oe ve John Berger kitapları ile Orwell’in çizgiroman formatındaki biyografisi ve yeni duyurulan Bulgakov biyografisi konuştuklarımız arasında.
S01E02: Elena Ferrante Uyarlaması "The Lost Daughter" Filmi, Kurtarma Mesafesi'nin Sinema Yolculuğu, Amin Maalouf'un Son Kitabı...
Bol malzemeli bir bölümle karşınızdayız. Yılın en dikkat çeken filmlerinden, Maggie Gyllenhaal imzalı Elena Ferrante uyarlaması “The Lost Daughter” ile Samanta Schweblin’in Kurtarma Mesafesi kitabından uyarlanan “Fever Dream” filmleri üzerine konuşuyor, Amin Maalouf’un son kitabı Empedokles’in Dostları’ndan, Laura Esquivel’in Acı Çikolata’sından, Mario Vargas Llosa’nın Elebaşılar/Hergeleler’inden dem vuruyor, vizyona ve dijital platformlara gelen Titane, Drive my Car ve Between Two Worlds gibi filmlere göz atıyoruz. Herkese iyi dinlemeler!
S01E01: C'mon C'mon Filmi, Tokarczuk'un Son Hikâyeler'i, Wes Anderson & Roald Dahl Eşleşmesi
1 Kitap 1 Film Podcast serisinde geçtiğimiz hafta okuduklarımızı ve izlediklerimizi konuşuyor, ayrıca yeni çıkan kitapları, gösterime giren filmleri ve sevdiğimiz yönetmenlerin yeni projelerinden haberleri paylaşıyoruz. Her Salı yayındayız.